Qui som

“Són pocs, però mouen molta gent”. Així, amb aquests paraules que eren fruit de la desorientació, ens van definir davant la premsa els nostres rivals polítics el 2003. I no els mancava raó: som poquets, però hem estat capaços d’aglutinar moltes adhesions, de dins i fora d’Alella.

La Garnatxa, col·lectiu alellenc per a la preservació del territori és un moviment ciutadà nascut a mitjan de 2001 amb la ferma voluntat de protegir el medi i la identitat del municipi. La indignació, la impotència… la convicció, en definitiva, que calia aturar la pressió immobiliària i el desori urbanístic patit durant el període 1999-2003, així com plantar cara a la proliferació d’infraestructures de transport i d’altres actuacions poc respectuoses amb l’entorn, van dur l’entitat a fer un pas al front i provar la via electoral amb els següents objectius:

– Regular el creixement urbanístic d’acord amb les demandes endògenes de la població, a través de la redacció d’un nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM).

– Crear un parc públic d’habitatge social de lloguer.

– Protegir els espais naturals i agrícoles.

– Reduir la generació de residus domèstics i comercials i millorar-ne el reciclatge.

– Fomentar la participació ciutadana en la presa de decisions.

– Impulsar els equipaments que el poble reclamava: piscina, escola bressol, ampliació i reunificació de l’escola Fabra, nova escola de la Serreta, trasllat de la biblioteca, sala d’exposicions, nou casal i locals socials.

El maig de 2003, La Garnatxa es va presentar a les eleccions municipals en coalició amb Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Va ser la llista més votada, per a sorpresa de propis i estranys: 1.089 vots i 4 regidors. Els representants del col·lectiu en aquell mandat van ser Àlex Asensio (primer tinent d’alcalde i regidor de Medi Ambient, Urbanisme i Habitatge) i Jaume Ponsa (regidor de Participació Ciutadana, Educació i Joventut).

El 2007, es va reeditar l’experiència, que va ser avalada per 1.502 electors. Durant quatre anys més, La Garnatxa va dur el pes del govern: Àlex Asensio (primer tinent d’alcalde i regidor de Medi Ambient, Mobilitat, Urbanisme i Habitatge), Jaume Ponsa (regidor d’Administració i Joventut) i Marta Giralt (regidora d’Educació, Cultura i Festes).

‘Sortim de la trinxera per tornar a la barricada’

La tardor de 2010, els membres del col·lectiu, reunits en assemblea, van acordar per unanimitat d’abandonar la política institucional i rellançar el treball de base, després d’efectuar una valoració positiva de la feina feta des de l’àmbit institucional.

En el seu moment, La Garnatxa va ser un dels promotors de Xarxa Maresme, una plataforma -avui desapareguda- integrada per col·lectius ecologistes i veïnals d’arreu de la comarca que advocava per un model territorial equilibrat i sostenible. Avui dia, La Garnatxa forma part de la coordinadora Preservem el Maresme, que ha encapçalat, a nivell de carrer, l’oposició al projecte del Ministeri de Foment i del Govern de la Generalitat de construcció de calçades laterals segregades a l’entorn de l’autopista C-32 entre Montgat i Mataró.

Tot i que sense periodicitat concreta, el col·lectiu edita i distribueix bústia a bústia una capçalera pròpia                  -anomenada Terrabastall- en què exposa els seus postulats i informa de la tasca que duu a terme.  Si voleu saber més coses de La Garnatxa no dubteu a visitar el nostre web. Hi trobareu, en format pdf, bona part dels butlletins (un total de dotze, fins ara), a través dels quals podreu resseguir l’activitat de l’entitat al llarg d’aquests anys.

A %d bloguers els agrada això: