L’Ajuntament redueix l’IBI el 2,7%

Per unanimitat de tots els grups, el ple municipal celebrat ahir va acordar l’aprovació provisional de les ordenances fiscals per a 2013. La principal novetat aprovada és la rebaixa del 20% en tres impostos: l’impost de béns immobles (IBI); l’impost de vehicles i la taxa de guals.

De la resta de tributs, el més important és la taxa de la brossa per la gestió dels residus domiciliaris, que es manté congelada des de 2005, coincidint amb la posada en marxa de la recollida selectiva de la fracció orgànica. En opinió de l’alcalde, Andreu Francisco, aquesta taxa ja contempla una gradació prou àmplia de bonificacions ambientals que poden arribar fins al 50% de la quota impositiva -10% per ús de bosses compostables, 20% per recurrència en l’ús de la deixalleria i 20% per compostatge casolà-; un estalvi al qual s’afegeix la deducció de 16 euros en concepte de cànon de retorn.

L’IBI, com dos anys enrere

La rebaixa de l’IBI de 2013 retornarà el coeficient vigent d’enguany del 0,74 al 0,72 de 2011. A la pràctica, però, l’augment del 10% suplementari de l’IBI decretat pel Govern de l’Estat per als exercicis 2012 i 2013 deixarà el coeficient realment aplicat en el 0,794: per sota del 0,814 de 2012.

L’Ajuntament també ha rebaixat en la mateixa proporció l’impost de vehicles i la taxa de guals, que no es tocaven des de 2007. En el primer cas, la quota final a liquidar depèn del tipus i de la potència fiscal de cada automòbil; mentre que l’import a satisfer per cada metre lineal de gual s’estableix, a partir d’ara, en 6,40 euros.

A parer de l’alcalde, “la situació econòmica i financera de l’Ajuntament és molt favorable” i això “permet corresponsabilizar-nos amb la nostra ciutadania per alleugerir una mica la pressió fiscal”. La resta de grups es van felicitar per la mesura i van reconèixer obertament la sensibilitat de l’equip de govern, si bé la portaveu de Gd’A, Mercè Marzo, va apuntar que “segurament es podria haver fet abans”.

Altres modificacions

El ple d’octubre té per costum debatre i aprovar totes les ordenances fiscals de l’any següent, algunes de les quals van ser objecte de petits retocs. El més destacat: la creació d’una nova taxa de 300 euros per l’existència o instal·lació de caixers automàtics a la via pública. A partir de l’1 de gener de 2013, els veïns o promotors que necessitin realitzar algun tall complet d’un carrer hauran de pagar una quota mínima de 120 euros i fer front a un recàrrec de 30 euros per hora, amb l’objectiu d’agilitar al màxim les ocupacions de via pública i reduir les molèsties de trànsit al veïnat. De la mateixa manera, s’incrementa a 90 euros el preu públic dels informes tècnics emesos per la Policia Local, i s’estableixen sengles taxes de 20 euros per a la tramitació de llicències per a la tinença d’armes d’aire comprimit i de gossos potencialment perillosos.

Per últim, i amb l’ànim d’afavorir l’activitat comercial, l’Ajuntament rebaixa l’import per instal·lació de parades, terrasses o atraccions en la via pública, a raó de 18 euros anuals per metre quadrat.

Les propostes de CiU

A l’inici de la seva exposició com a responsable de l’àrea d’Hisenda, l’alcalde va anunciar la seva predisposició a “estudiar vies per ajudar a pagar l’IBI als col·lectius més desafavorits”. En el torn de precs i preguntes, la portaveu de CiU, Cristina Xatart, va assegurar que el govern municipal “hauria d’haver anat una mica més enllà”, amb l’adopció d’incentius socials, econòmics i mediambientals. A continuació, Xatart va presentar una àmplia bateria d’exemples.

En el terreny de l’IBI, CiU va proposar la bonificació del 90% als titulars d’habitatges majors de 65 anys -uns 1.400 a Alella- que realitzin obres per a la millora de l’accessibilitat, així com per a les unitats familiars en què totes les persones d’entre 30 i 50 anys es trobin en situació d’atur. Xatart va oficialitzar el seu barem per a tots els habitatges amb valor cadastral inferior a 300.000 euros: 90% de descompte a les famílies amb ingressos inferiors a 12.000 euros; 60% en cas d’ingressos per sota dels 14.000 euros; del 40% en cas d’ingressos de fins a 16.000 euros i del 20% per als ingressos totals anuals per sota dels 17.000 euros. Xatart també va reclamar una rebaixa del 50% per a les famílies monoparentals i als centres escolars.

Pel que fa a l’impuls econòmic, la portaveu de la federació nacionalista va plantejar la possibilitat de facilitar la inscripció gratuïta d’alellencs desocupats en cursos de formació, i l’aplicació de diversos descomptes per ús del transport públic o de les instal·lacions esportives municipals. També va reclamar la signatura de “convenis” amb empreses locals per a la realització de determinades obres o prestació de serveis, tant públiques com privades, i la creació de diversos incentius fiscals per a les empreses que creïn ocupació o es comprometin a mantenir el personal.

En l’àmbit energètic, Xatart va plantejar incrementar la bonificació per als vehicles elèctrics fins al 90% i fer-la extensiva als híbrids; establir un descompte d’entre el 30 i el 50% per als cotxes amb poques emissions de CO2, i reintroduir la rebaixa de l’IBI per la instal·lació de sistemes d’energia solar, en una proporció del 90%.

De tot plegat, l’alcalde en va prendre bona nota i es va comprometre a estudiar-ne la incorporació. Altrament, la representant de CiU va advertir-lo que presentarien “al·legacions” a les ordenances per tal que siguin ateses les seves demandes.

Anuncis

2 responses to “L’Ajuntament redueix l’IBI el 2,7%

  1. Salvador Bonada 26 Octubre 2012 a les 12:36

    Hola, potser una mica equivoc el títol, no creieu. El IBI no es redueix un 20%, altres si, però l’IBI no, i podem incitar a confusió, encara que en el text de la entrada s’expliqui millor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: