Alella abandona Espanya

El ple de l’Ajuntament d’Alella ha aprovat aquest dijous, 27 de setembre, una moció a favor de la proclamació d’independència de Catalunya, en la qual es declara “territori català lliure” i acorda d’hissar la bandera estelada a la casa pairal dels germans Lleonart, bressol d’aquells alellencs i alellenques que el 1714 lluitaren per les llibertats de Catalunya.

La moció recull les demandes expressades en una proposta de resolució subscrita per les entitats convocants de la marxa de torxes celebrada el passat dia 10 (La Garnatxa, CAL, Ateneu Alellenc i Cerquem les Arrels), i es fa ressò de la declaració acordada ahir pel Parlament de Catalunya, amb el suport de CiU, ICV, ERC, SI, Joan Laporta i Ernest Maragall.

A Alella els grups que han donat suport al text han estat ERC-Sumem per Alella, al capdavant del govern, i CiU, a l’oposició. Els regidors de Gd’A s’hi han abstingut i els representants del PSC i del PP hi han votat en contra.

La regidora del PSC, Glòria Mans, ha estat taxativa i ha recordat que ja es va oposar a l’adhesió de l’Ajuntament a l’Associació de Municipis per la Independència. Segons Mans, “a Catalunya li convé una Espanya federal” i ha alertat del perill que suposa prendre “decisions equivocades” que només porten a un “carreró sense sortida”.

Després d’això, la portaveu de CiU, Cristina Xatart, ha ofert a l’alcalde, Andreu Francisco, la predisposició del seu grup a col·laborar amb el govern i l’ha convidat a trencar l’acord que manté amb el PSC. “Els partits que defensem la plena sobirania hem de treballar plegats”, ha dit.

Gran expectació

La votació ha estat seguida en directe per molts veïns i veïnes. Minuts abans d’iniciar-se la sessió, mig centenar de persones s’ha congregat a la plaça del poble per fer caliu i mostrar el seu suport a la decisió del ple municipal. Un cop adoptat l’acord, el públic ha esclatat en una gran ovació i ha entonat el cant d’Els Segadors, a suggeriment, precisament, del regidor popular Javier Berzosa.

L’estelada, diumenge

La proposta de resolució presentada per La Garnatxa, el nucli local de la CAL, l’Ateneu Alellenc i Cerquem les Arrels demanava que la hissada de la bandera estelada fos “un acte públic, obert a la ciutadania”, a celebrar “en una data el més propera possible, que permeti la convocatòria a tot el poble” i proposava el 6 d’octubre, en memòria de la proclamació de l’Estat català, l’any 1934. Al final, però, l’acte de col·locació de l’estelada es farà el proper diumenge, 30 de setembre, a les 11h, segons ha fet saber l’alcalde.

El text, íntegre

Tot seguit reproduïm el contingut íntegre de la moció:

“L’Ajuntament d’Alella, reunit en sessió plenària, s’adreça al Parlament de Catalunya i a tots els seus grups parlamentaris per tal que, com a dipositari de la voluntat popular de tots els catalans i les catalanes, convoqui una consulta per constituir Catalunya en un Estat d’Europa la propera legislatura per restituir a tots els efectes la plena sobirania de la nació catalana sense renunciar a res del que per dret i per justícia li correspon, en la perspectiva d’un Estat català lliure, independent, democràtic i social.

El 28 de febrer de 2010 es va celebrar a Alella una consulta popular sobre aquesta qüestió. La convocatòria va ser impulsada per la societat civil, i va ser possible gràcies a la implicació i la feina de molts veïns i veïnes, al llarg dels mesos precedents. La immensa majoria de les persones majors de 16 anys que hi van participar va expressar, amb el seu vot, el seu suport inequívoc a la independència de Catalunya.

El passat 10 de setembre, molts alellencs i alellenques van prendre part en una marxa de torxes per a la independència inèdita al nostre poble. La iniciativa, organitzada per un conjunt d’entitats locals, va comptar amb una participació transversal de la ciutadania, que va mostrar, en tot moment, un comportament madur i responsable.

L’endemà, Onze de Setembre, amb motiu de la Diada nacional i com a culminació de la Marxa per la Independència de l’Assemblea Nacional Catalana, més d’un milió i mig de catalans i catalanes van omplir els carrers de Barcelona sota el lema  Catalunya, nou estat d’Europa. No es tractava de cap manifestació de protesta, sinó un clam d’afirmació nacional.

Pocs dies després, el president del Govern de l’Estat comunicava al president de la Generalitat, en una reunió al Palau de la Moncloa, que l’executiu espanyol no negociarà cap pacte fiscal per a Catalunya. El president de la Generalitat, com a resposta, ha anunciat l’avançament de les eleccions al Parlament de Catalunya en clau plebiscitària.

Avui mateix, 27 de novembre de 2012, el Parlament de Catalunya per una àmplia majoria de diputats i diputades ha aprovat una resolució que en la seva part expositiva diu: Després d’aquest 11 de setembre, escoltant l’anhel expressat d’una forma tan significativa, s’esdevé el moment històric en el qual resulta necessari consultar la ciutadania sobre la possibilitat que Catalunya esdevingui un nou Estat d’Europa.

Tot plegat empeny aquest plenari a subscriure aquesta moció, així com a declarar territori català lliure el municipi d’Alella.

Mentrestant i amb caràcter transitori, la legislació i els reglaments d’abast espanyol seran vigents de forma provisional, en espera que el Parlament de Catalunya dicti la legislació legalment aplicable i amb l’esperança que això s’esdevindrà ben aviat si es vol impedir que l’actual situació de crisi i d’involució política erosioni encara més l’autogovern de Catalunya i agreugi els problemes de degradació de la cohesió social i  l’activitat econòmica que ja patim. Així les coses, i amb la finalitat de recuperar pacíficament i democràtica la sobirania que antany ens fou arrabassada, prenem els següents acords:

Primer.- Enarborar permanentment la bandera estelada al nostre poble com a símbol  d’aquesta voluntat de llibertat i d’aquesta ferma decisió de recuperar-la, i mantenir-la hissada fins al dia que restituïm l’Estat català. El lloc convingut per fer-ho és la casa  pairal dels germans Lleonart, bressol d’aquells alellencs i alellenques que el 1714 lluitaren a ultrança per les llibertats i constitucions de Catalunya.

Segon.- Tal i com llegeix el darrer dels acords de  la resolució aprovada avui pel  Parlament de Catalunya, constatar la necessitat que el poble de Catalunya pugui determinar lliurement i democràtica el seu futur col·lectiu i instar el govern de la Generalitat a fer una consulta prioritàriament dins la propera legislatura.

Tercer.- Demanar al Parlament de Catalunya que si l’Estat espanyol impedeix la  celebració d’aquesta consulta, sotmeti a votació la declaració unilateral de sobirania  nacional de Catalunya.

Quart.- Demanar que el Parlament de Catalunya enceti i ordeni la transició cap a la constitució formal de l’Estat català en el marc de la Unió Europea i comenci a treballar en la creació dels corresponents registres civils, mercantils i de la propietat; la creació d’una hisenda pròpia i d’un banc nacional des del qual es gestionin el règim  fiscal i el finançament dels serveis i institucions públics, la constitució immediata d’una administració fiscal i de justícia de Catalunya; l’anunci a tota la comunitat  internacional de l’inici del procés d’independència de Catalunya i l’obertura de  negociacions amb el Govern Espanyol.

Cinquè.- Donar suport a l’Assemblea Nacional Catalana en les diferents accions i  estratègies que des de l’Ajuntament valorem positives per a la consecució de la  llibertat de Catalunya.

Sisè.- Apel·lar a l’esperit democràtic de la Unió Europea, inclòs l’Estat espanyol, per tal  que s’imposi una resolució pacífica i pactada dels  conflictes que puguin sorgir i  s’avanci en els ideals de la pau, el treball i la llibertat, l’amistat i la germanor entre els  pobles del món.

Setè.- Notificar aquests acords a la Presidència del Parlament de Catalunya i a tots els  grups parlamentaris, a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, a la Presidència  del Govern espanyol, als diferents grups parlamentaris del Congrés de Diputats, a  l’Associació de Municipis per la Independència, a l’Assemblea Nacional Catalana i als  presidents de la Comissió Europea i del Parlament Europeu”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: