Camins de futur

Aquests darrers dies han aparegut pels carrers del Rost nous elements de senyalització viària dins del paisatge urbà. Aquests senyals indiquen el que s’anomena “camí escolar” i han de servir per  facilitar que els nens i nenes es desplacin a l’escola de manera autònoma i segura. No es tracta, però, de la simple traça d’un itinerari, sinó que tenen –o haurien de tenir- un abast més profund. Són la imatge visual d’un projecte que garanteix la seguretat viària en els entorns escolars i que comporta una sèrie d’accions per a la millora de la mobilitat sostenible al mateix temps que implica accions i activitats socioeducatives dirigides i realitzades de manera participativa amb la comunitat: infants, pares, mestres, veïns i comerciants.

A casa nostra i en la majoria de casos, aquesta iniciativa s’ha emparat sota el paraigües dels Projectes Educatius de Ciutat que –sobretot en el mandat 2003-2007- va impulsar amb força la Diputació de Barcelona conjuntament amb diversos ajuntaments, entre els quals també hi va ser Alella. Algú recorda el PEPA?

No és una idea nova, ja que projectes similars van ser implantats als països nòrdics els anys 70. A Catalunya tenim ajuntaments pioners com Granollers, que a finals dels 90 ja duien a terme iniciatives d’aquesta mena amb la campanya A l’escola hi vaig a peu, o Barcelona, que s’hi va posar al tombant de segle i que fa temps que els té consolifdats.

La llavor inspiradora d’aquests projectes es troba en el llibre La città dei bambini, del pedagog italià Francesco Tonucci –de lectura obligada per a educadors i urbanistes malgrat que la versió en català està exhaurida des de fa anys-, conegut també pels seus dibuixos, que signa amb el nom de Frato. El llibre proposa una visió de la ciutat repensada des dels ulls dels infants, la qual cosa obliga a replantejar moltes de les intervencions en matèria urbanística i d’equipaments socials i educatius. Les propostes de Tonucci no són en absolut teòriques i, per exemple,  han esta adaptades i desenvolupades en un altíssim grau a la ciutat italiana de Fanno.

Ara -finalment- sembla que ha arribat l’hora de visualitzar una tasca que es va començar des de  la regidoria d’Educació durant el primer mandat de La Garnatxa. L’any 2006, i paral·lelament al PEPA, es va demanar suport a la Diputació per endegar el projecte. Quan semblava que tot tirava endavant s’hi va immiscir el Consell Comarcal del Maresme, amb la voluntat de liderar i aglutinar el projecte escala comarcal, la qual cosa va endarrerir considerablement els terminis. Finalment, el gener de 2009 es va signar el conveni entre les tres administracions -Ajuntament, Consell i Diputació- amb l’objectiu de realitzar l’estudi per a la creació dels camins escolars d’Alella. El seu cost va ascendir a 9.000 euros, amb una aportació municipal del 25%.

Entre juny de 2009 i maig de 2010, l’empresa Intra va realitzar el treball de camp, en coordinació amb la Policia Local i la comunitat educativa –alumnes, pares i escoles-, i entre juny i juliol de 2010 es van realitzar dues sessions informatives per tal de donar a conèixer les conclusions del document i les propostes i accions de futur. A les acaballes del mandat, el novembre de 2010, es va constituir el Consell Escolar Municipal, dins del qual s’integra la comissió de camins escolars, encarregada de desenvolupar i difondre el projecte, la qual va dur a terme diverses accions durant el curs 2010-2011.

Tota aquesta feina es pot visualitzar des del passat dilluns dia 24 amb la prova pilot del primer itinerari senyalitzat que va des de la cantonada entre carrer del Mig i el Torrent Vallbona fins a l’Escola Fabra.

Si voleu més informació sobre la proposta de Francesco Tonucci podeu consultar el web La ciutat dels infants.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: