L’Ajuntament rectifica i no aplicarà taxa de la brossa als solars, aparcaments i locals sense activitat

Marxa enrere de l’Ajuntament. Amb els vots del Govern (ERC-Sumem per Alella i PSC) i l’abstenció de CiU i Gd’A, el ple de la corporació va acordar el passat dijous de rectificar l’ordenança municipal de la taxa de gestió de residus municipal i anul·lar, en conseqüència, l’apartat de l’articulat que gravava les parcel·les sense edificar, els locals comercials tancats al públic i els garatges i aparcaments particulars.

Aquests supòsits tributaris no s’havien aplicat mai a Alella i van ser introduïts sense publicitat ni debat públic pel Govern, i beneïts pel ple el passat mes d’octubre. En el seu moment, la seva addenda va passar desapercebuda per a tothom: públic i oposició. La prova és que dijous passat, vuit mesos després de la seva aprovació, els regidors de CiU i Gd’A amb prou feines sabien què s’estava tractant.

Va ser, doncs, una rectificació d’ofici. Almenys en aparença. L’alcalde, Andreu Francisco, va explicar que el redactat de l’article contenia “inexactituds” i “indefinicions” que “el feien no adequat” i generaven “inseguretat jurídica”, fins al punt de parlar sense embuts d'”inaplicabilitat”. Francisco va reconèixer que “si algú hagués presentat al·legacions les hauríem d’haver estimat” i que “un contenciós podia fer caure tota l’ordenança”.

L’alcalde també va detallar alguns dels “problemes en la seva aplicació”. Dels aparcaments comunitaris va dir que estan inscrits com una sola referència cadastral, per la qual cosa l’Ajuntament no podia repercutir l’impost sobre cadascuna de les places. Quant als garatges particulars, Francisco va assenyalar que “no tenen una referència cadastral individualitzada, sinó que formen part dels habitatges familiars i formen part de la valoració de conjunt del bé immoble”. Dels locals comercials va dir que resultava controvertit definir exactament què volia dir “sense activitat”. Per últim, va precisar que enlloc no s’establia l’import impositiu per a cadascun dels supòsits, de manera que es consideraven d’aplicació, per defecte, els topalls mínim (55 euros) i màxim (250 euros) -a totes llums exagerats- establerts per als habitatges i establiments comercials.

Els dubtes de La Garnatxa

El passat mes de maig, La Garnatxa ja va expressar a l’alcalde les seves reticències sobre aquest afer i va advertir-lo de la seva inconsistència. Més enllà dels tecnicismes, “al nostre entendre -vam dir-li-, la taxa grava el residu domiciliari i/o comercial. Atès que l’ús d’un solar només pot ser residencial, i vist que aquest només s’esdevé quan ha estat edificat, el rebut seria improcedent. Des del punt de vista conceptual, l’única brossa que es pot generar en un solar és de naturalesa vegetal. I sabem que l’ordenança de residus prohibeix expressament que les restes verdes es dipositin en el contenidor del carrer. Així les coses, les restes verdes només tenen dues sortides: o bé es composten (o es degraden) dins la parcel·la, o bé es porten a la deixalleria. Si aquesta feina, a més, la realitza un professional, el client ja paga els seus serveis (que inclouen la taxa per a industrials per ús de les instal·lacions)”.

CiU reivindica la rebaixa de l’IBI

En cap moment Francisco no va fer cap estimació econòmica. Tampoc no li ho va demanar l’oposició. L’alcalde es va limitar a dir que eren diners que no estaven comptabilitzats dins les partides d’ingressos del pressupost de 2012 i que, en conseqüència, la seva renúncia no tenia cap repercussió a efectes de tresoreria. Segons les nostres estimacions, l’Ajuntament podria haver recaptat per aquest concepte una xifra que se situaria a l’entorn dels 35.000 euros.

Per revocar parcialment l’acord de ple, i deixar en vigor la resta de l’ordenança, l’alcalde va esgrimir sengles informes de Secretaria i Intervenció, fonamentats en diversos articles de la Constitució i la Llei de Bases de Règim Local. Seguint el mateix raonament jurídic, CiU va tornar a demanar que es revisés l’acord plenari d’actualització de l’IBI fet a l’octubre i la pujada del 12,7% quedés en el 10% dictat pel Govern de l’Estat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: