Des de les portes de Mordor estant

Just fa un any que després de la primavera àrab la gent va manifestar-se pels carrers de les diferents ciutats de l’Estat espanyol, es va trobar i van començar a néixer projectes als quals s’ha penjat l’etiqueta “dels indignats”.

Durant aquest any s’han anat creant, i traient la pols, a fórmules diferents de canalitzar la impotència i la ràbia per la degeneració d’una crisi impròpia que sota la permanent amenaça dels mercats ha trobat com a boc expiatori l’estat del benestar construït a Europa partir de la Segona Guerra Mundial.

I malgrat que el poder mediàtic ha insistit una i altra vegada a simplificar i ridiculitzar les protestes ara amb etiquetes degradants, ara amb exacerbació de la violència, ara emparant la recurrent intimidació testosterònica i potencialment il·legal dels anti-avalots. La gent ha seguit treballant, informant-se i compartint i s’han anat creant llaços, coneixences i noves formes de lluita.

És així com s’ha arribat a l’acte que ha tingut lloc aquesta tarda a Barcelona. Aquest és el salt qualitatiu que s’ha produït respecte de les manifestacions de fa un any. Avui s’ha deixat de senzillament trobar-se i emprendre mesures sectorials a dirigir en bloc la mirada als responsables.

És clar que això no parteix de zero, tota la feina feta des del maig de l’any passat cristal·litza en accions com la d’avui i sobretot les que s’han dut a terme durant aquest temps. Però avui s’ha tocat amb la punta dels dits el fil per desentortolligar l’heteronomia.

Davant les torres de la Caixa, a Maria Cristina, rebatejades des d’avui com a torres Mordor, més de 1.000 conciutadans han fet un judici popular contra la Caixa i el seu president, Isidre Fainé, pels càrrecs d’estafa i vulneració dels drets humans.

Un cop exposat els arguments dels testimonis -afectats per les participacions preferents, afectats per la hipoteca, Repsol Mata, Aigua és vida, Roba neta, Banca armada i l’Auditoria del deute-, s’ha donat un últim torn de paraula al “representant” de la demandada i s’ha procedit al veredicte: culpable.

Demà comença la Caixarolada, durant tot el dia, per emprenyar cada minut de la jornada laboral d’aquells qui impunement formen part dels que fan i desfan en aquest país. Les hores fortes seran a les vuit del matí i a les set del vespre. I la guillotina social estarà ben preparada per aquest final de jornada. No es pot crear un món millor si no es denuncia i es fa responsable a aquells qui formen part d’haver-nos portat on ens trobem.

Molta de la gent reunida avui en assemblea davant les torres Mordor no té preferents, no ha estat desnonada o, simplement, no és client d’aquest Banc, però no és qüestió de sofriment sinó d’empatia. Sabem qui en són els responsables i no deixarem que continuïn insultant-nos a la cara, ja no.

La Caixa només és un dels fils que formen l’entramat de l’1%. N’hi ha molts més -temps al temps- però d’aquell 15 de maig de 2011 comencen a caminar les actuacions d’aquest maig del 2012.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: