La República, més a prop

Avui és un gran dia i La Garnatxa ho ha celebrat amb un vermut a l’Azahar: es compleixen 81 anys de la proclamació de la República catalana i sembla que, de mica en mica, els actes commemoratius són cada cop més habituals i concorreguts. També a Alella hem assistit a aquesta progressió.

Aquest matí, a l’ofrena floral hi eren tots els representants d’ERC-Sumem per Alella; la regidora del PSC, Glòria Mans, i la portaveu del grup municipal de CiU, Cristina Xatart. Sí, és la primera vegada que un càrrec electe de Convergència hi assisteix, i n’estem contents. Nosaltres l’hi volem reconèixer.

Cal recordar d’on venim per valorar com cal aquest gest. El 2004, CiU va muntar en còlera davant la proposta d’ERC+La Garnatxa de batejar la plaça de Can Vera amb el nom d’Antoni Pujadas, l’alcalde d’Alella afusellat l’11 de maig de 1939 per la dictadura franquista. Tant és així que, arribat el dia de la inauguració de l’espai i de retrobament amb els seus familiars, CiU se’n va absentar. En els anys posteriors, ERC i La Garnatxa no han fallat mai. Pel camí ha quedat ICV i pel camí s’hi ha afegit el PSC i ara també CiU.

Si això és una metàfora dels nous temps socials i polítics que vindran no ho sabem, però de forma indirecta també s’hi ha referit l’alcalde d’Alella, Andreu Francisco, en la seva al·locució: “Abans, quan hom deia que aspirava a construir una república catalana molta gent considerava que allò era una utopia. Avui, aquella utopia sembla que la tenim a tocar”.

Certament. Lluny de ser una antigalla, la república cobra cada dia més crèdit entre la ciutadania i la monarquia perd adeptes, o simplement, perd el favor dels indiferents. Perquè qui pot restar indiferent a les darreres fotos del rei Juan Carlos, de safari a Botswana?

Homenatge normalitzat

Amb la participació de CiU a l’homenatge, la celebració es normalitza. Contràriament al que sosté insidiosament el PP, no es tracta d’un homenatge “partidista”, sinó d’un acte institucional. No és cap partit qui el convoca, sinó que és l’Ajuntament qui l’organitza per retre tribut als seus conciutadans morts, assassinats i represaliats de resultes d’un cop d’estat militar i, molt especialment, per honorar aquells que van pagar amb la seva vida el fet de ser servidors públics d’aquesta institució: l’alcalde Antoni Pujadas, del PSUC, i els regidors Melcior Perich, d’ERC, i Joan Galbany, de la Unió de Rabassaires. A més d’ells, també foren sotmesos a consells de guerra sumaríssims el dirigent rabassaire Antoni Vidal, afusellat, i el jutge municipal, Artur Suñé, condemnat a 12 anys de reclusió.

Amb aquests antecedents, quin partit polític o càrrec electe que apreciï de debò els valors democràtics pot refusar prendre part en aquest acte? A Alella, sembla que encara en tenim dos: PP i Gd’A.

Anuncis

One response to “La República, més a prop

  1. make 15 Abril 2012 a les 15:00

    Me alegro por todos.Ya no sois tan “raritos”.
    L’artícle ben redactat, clar i concís.

    Make

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: