El govern d’Alella ajorna el pagament de l’IBI

L’alcalde d’Alella, Andreu Francisco, va fer públic en el ple del passat dijous que el govern municipal ha decidit de posposar el cobrament del primer rebut de l’Impost de Béns Immobles (IBI), que inicialment estava previst de carregar l’1 de març, com a conseqüència de la “inseguretat jurídica” generada per una circular del Ministeri d’Hisenda enviada als ajuntaments la setmana passada.

Davant dels dubtes plantejats en aquesta carta -que recomanava evitar l’acumulació d’increments en el rebut de l’IBI-, l’Organisme Autònom de Gestió Tributària de la Diputació hauria aconsellat als ajuntaments que endarrereixin el període de recaptació de l’IBI fins que el Ministeri aclareixi millor els criteris d’aplicació del Reial Decret Llei 20/2011 mitjançant una interpretació en la llei de pressupostos de l’Estat del 2012. Això podria donar peu a un ajornament de 3 o 4 mesos.

Recordem que, en el cas d’Alella, el ple municipal d’octubre va aprovar una actualització de l’IBI del 2,7%, al qual es va afegir, forçosament, un 10% addicional a causa de l’aprovació, el 30 desembre, de l’esmentat Reial Decret Llei. De fet, el govern format per ERC-Sumem per Alella i el PSC van aprovar inicialment el pressupost el 26 de gener a partir d’un càlcul d’ingressos que tenia en compte un augment de l’IBI del 12,7%.

Nota desinformativa

El motiu esgrimit per l’alcalde per suspendre l’execució del primer fraccionament de l’IBI fins a l’aprovació dels pressupostos de l’Estat té l’aval de la Diputació de Barcelona, els tècnics de la qual estarien en contacte permanent amb l’Agència Tributària per resoldre l’enrenou. Per a Francisco, la circular emesa pel Ministeri amb finalitats pretesament aclaridores és, a la pràctica, “una nota desinformativa” que ha aconseguit l’efecte contrari: “crear una situació il·lògica i generar un clima d’inseguretat jurídica”. En altres paraules: l’alcalde va rebutjar l’assumpció de qualsevol marge de discrecionalitat en l’aplicació dels criteris i va exigir “concreció” al Ministeri a l’hora d’interpretar el Reial Decret.

La primera circular del Ministeri va ser tramesa el passat dimecres, un dia abans del ple. Amb posterioritat al ple, el Ministeri hauria emès una segona nota aclaridora on s’especificaria que “la recomanació formulada […] exclusivament ha de ser entesa referida, en el context normatiu actual, a l’exercici 2013”. D’acord amb aquesta instrucció, les propostes formulades al ple pels grups municipals de CiU, Gd’A i PP queden absolutament invalidades.

Propostes il·legals

A l’ordre del dia del ple del 23 de febrer es va debatre una moció “sobre bonificació en el rebut de l’IBI” subscrita per l’oposició. En concret, CiU, Gd’A i PP demanaven dues coses.

– D’una banda, “revocar l’acord de ple” del mes d’octubre en què es va aprovar l’increment del 2,7% de l’IBI i “modificar aquella ordenança fiscal” per deixar-la sense efecte, de manera que l’augment final de l’impost quedés en el 10% imposat pel Govern espanyol.

– De l’altra, aplicar “la bonificació del 5% per als rebuts, d’acord amb l’article 9 de la Llei d’Hisendes Locals”. La Llei estableix que aquest descompte és potestatiu -a criteri del ple de la corporació- i en reserva únicament la seva aplicació als contribuents que tinguin domiciliat el seu rebut. La portaveu de CiU va perdre els papers i, malgrat la claredat de la norma, es va encaparrar a demanar una vegada i una altra l’extensió d’aquest benefici a tots els rebuts, domiciliats i no domiciliats, fins al punt d’esclatar: “Què passa, que ara tenim l’obligació de tenir els diners al banc?”.

La moció va ser tombada amb els vots d’ERC-Sumem per Alella i el PSC. “Respecto el recurs a la demagògia, però facin-ho dins de la legalitat. Moltes de les propostes sobre fiscalitat que van fer a l’octubre eren il·legals pel simple fet que no estan contemplades a la llei, i ara hi tornen”. “L’IBI -va precisar Francisco- és un tribut que merita a 1 de gener i que ha estat fixat prèviament per una normativa ja aprovada. Això és llei i per això no hi ha marge per 2012”.

La Garnatxa, a la seva

De fora estant, les posicions semblen inamovibles. Sense solta ni volta i mancada de base legal, l’oposició demana que l’Ajuntament renunciï a l’augment del 2,7% que el ple va aprovar. Per a nosaltres, aquesta pretensió és inconcebible i representa una manca de dignitat absoluta dels regidors que la secunden, ja que suposa renunciar al principi d’autonomia municipal en favor de l’Estat. Negligir la legitimitat del ple per prendre acords sobiranament, encara que no s’hi estigui d’acord, només s’explica per un fet: pel pacte tàcit per la unitat d’acció que mantenen CiU, Gd’A i PP per al mandat 2011-2015. En aquesta ocasió, CiU i Gd’A fan el joc al PP. El seu regidor, Javier Berzosa, té un problema: va denostar l’augment del 2,7% proposat per ERC i PSC -erigit, a més, en portaveu conjunt de les tres formacions-, però ara es veu obligat a acatar sense piular l’increment del 10% imposat pels seus col·legues a la Moncloa.

Per la seva part i amb la boca petita -“el 10% sobrevingut no figurava entre les nostres voluntats”, va dir l’alcalde-, el govern manté l’esperança de poder recaptar el 12,7%, ja que el pressupost per a 2012 s’ha dissenyat preveient uns ingressos en concepte d’IBI de prop de 2,5 milions d’euros. Renunciar al 2,7% o al 10% implicaria refer els comptes i tornar-los a aprovar.

Entre uns i altres se situa La Garnatxa, que en el terreny ideològic manté una altra posició.  Podeu llegir-la clicant aquí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: