IBI: Abans no sigui massa tard

A l’ordre del dia del ple d’aquest vespre hi figura una moció dels grups municipals de CiU, Gd’A i PP “sobre bonificació en el rebut de l’IBI”. La Garnatxa desconeix el sentit literal del text –tot i que els seus impulsors ja van insinuar-lo en el ple de gener-, però voldria dir-hi la seva abans no es debati obertament aquesta qüestió. Entre d’altres motius, perquè La Garnatxa té la seva pròpia opinió sobre el tema, i per això en el post que li vam dedicar al debat de pressupostos per a 2012 ja ens vam comprometre públicament a escriure, “ben aviat, una entrada específica” sobre l’Impost de Béns Immobes (IBI).

Com vam informar el mes d’octubre, en ocasió de l’aprovació de les ordenances fiscals per a 2012 , l’equip de govern format per ERC-Sumem per Alella i el PSC va acordar una pujada lineal del 2,7% de l’IBI per a aquest exercici. L’argument esgrimit per l’alcalde era clar i meridià, i responia a la voluntat política del govern de mantenir l’estàndard de qualitat i el catàleg de serveis que actualment es presta a la ciutadania.

Segons el govern, la revisió a l’alça del coeficient que s’aplica sobre aquest tribut havia de generar uns ingressos suplementaris de 115.000 euros per aquest concepte, amb l’objectiu de compensar, en part, la disminució dels recursos procedents d’administracions públiques com l’Estat o la Generalitat. La davallada prevista ascendia a 400.000 euros, de manera que l’actualització de l’IBI reduïa el diferencial a prop de 285.000 euros. Aquesta era la xifra crítica que ERC i PSC consideraven clau per evitar les retallades en matèries sensibles i qüestions primordials.

Fins aquí, l’argumentari semblava raonable: el govern demanava la corresponsabilitat i l’esforç col·lectiu de la ciutadania a través d’un augment moderat de l’IBI, alhora que s’estrenyia el cinturó per primer cop en 8 anys i assumia, de facto, un aprimament del pressupost, pel cap baix, de 285.000 euros.

L’oposició no ho va veure així i per això va votar-hi en contra. Els grups de CiU, PP i Gd’A es van mostrar partidaris de no tocar l’IBI i d’ampliar els supòsits de bonificació en altres tributs, plenament conscients i sabedors -encara que no ho explicitessin- que això comportaria necessàriament més i majors sacrificis.

Canvi d’escenari

Superat el debat (amb les ordenances definitivament aprovades i publicades al diari oficial), què fa que ara s’hagi reobert quatre mesos després?

Un canvi legislatiu. El passat 30 de desembre, el nou Govern de l’Estat del PP va aprovar el Reial Decret Llei 20/2011 “de mesures urgents en matèria pressupostària, tributària i financera per a la correcció del dèficit públic” . Ras i curt, el decret obliga tots els ajuntaments amb ponències cadastrals anteriors a l’any 2002 -la d’Alella és de 2001- a aplicar un augment addicional del 10% de l’IBI als seus veïns i veïnes els anys 2012 i 2013. Aquest increment és suplementari a l’acordat per cada ple municipal, de manera que en el cas d’Alella s’acumula al 2,7% aprovat l’octubre i passa a ser del 12,7%.

La nostra opinió: estalvi i oïdes sordes

Des del principi, La Garnatxa ha tingut clara la seva posició sobre aquesta qüestió, que es fonamenta en dues premisses:

– El ple municipal, en una decisió sobirana, va aprovar una actualització de l’IBI del 2,7% per a 2012, la qual cosa comportava un aprimament de l’administració municipal de 285.000 euros, com a mínim, a la vista de la reducció de les transferències provinents d’altres organismes públics.

–  El Reial Decret Llei del Govern central és un atac frontal al principi d’autonomia municipal i, com a tal, és il·legítim. La mesura es va dictar tard i malament, ja que va ser presa fora dels terminis legalment establerts per adoptar acords sobre fiscalitat local i per publicar-los als butlletins oficials. L’adopció a deshora d’aquesta disposició estatal impedeix als ajuntaments modular o revisar els augments d’IBI que, d’acord amb les necessitats i la idiosincràsia de cada municipi, van adoptar prèviament; la qual cosa grava i perjudica encara més les economies familiars.

El recàrrec del 10% de l’IBI reportarà un creixement dels ingressos municipals a l’entorn dels 400.000 euros anuals. Per això, el pressupost finalment aprovat per a 2012 s’enfila a prop de 10,8 milions d’euros, enlloc de situar-se en els 10,1 previstos inicialment el mes d’octubre.

Des d’aquesta perspectiva, La Garnatxa dissenteix dels comptes públics per a 2012 aprovats el passat 28 de gener, en considerar que l’equip de govern no ha estat a l’alçada de les circumstàncies i ha renunciat a la defensa dels seus ciutadans i a l’exercici de l’autonomia municipal.

Davant la imposició del Govern del PP, calia un acte de sobirania i de desacatament. ERC ha deixat perdre una ocasió magnífica per donar una lliçó de dignitat nacional i de solidaritat amb els seus veïns i veïnes i renunciar a l’ús d’aquests diners. ERC podia haver fet palès que la formació que lidera el govern municipal és nítidament independentista i que actua consegüentment, enlloc de fer-s’ho venir bé i engreixar amb 400.000 euros més la despesa corrent amb l’excusa que la culpa la té Madrid.

Davant la imposició del Govern del PP, calia burlar l’esperit i la finalitat del decret. Se’ns acut una fórmula: reservar els diners derivats de l’increment addicional del 10% de l’IBI en una partida tancada i barrada destinada íntegrament al seu estalvi i tornar a fer el mateix el 2013. Pel camí, govern i oposició tindrien temps per decidir el destí final d’aquests recursos: provisió de fons, inversió o devolució -total o parcial- als contribuents mitjançant l’establiment de determinades bonificacions fiscals.

Aquesta és la nostra crítica al pressupost aprovat el gener, que no té res a veure amb les previsions fetes, assumides i interioritzades a l’octubre. Els arguments de l’oposició -obcecada i perduda en una absurda guerra de guerrilles- no van ser aquests. Esperem a veure quins s’exposen aquest vespre per anar-los comentant. Recordeu que podeu escoltar el ple des de casa, a partir de les 20h, clicant aquí.

Les mobilitzacions al peatge, en quarantena

El ple d’avui també debatrà una moció impulsada pels grups municipals d’ERC-Sumem per Alella i el PSC de “de suspensió provisional de l’acte reivindicatiu de rebuig a l’eliminació del règim de bonificacions i per a la supressió del peatge d’Alella” previst per al dia 26 de febrer. La convocatòria havia estat avalada de forma unànime per tots els partits en el ple de gener. Ara, ERC i PSC proposen deixar-la en quarantena i donar una temps de coll a la Generalitat després que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, es comprometés el passat 8 de febrer davant l’alcalde, Andreu Francisco, a “estudiar la singularitat del peatge d’Alella”. El debat serà curiós, ja que la situació no és còmoda ni per a ERC i PSC, que amb aquesta treva donen oxigen al Govern d’Artur Mas, ni per a CiU, que no secunda la moció i sí va donar, en canvi, suport a la mobilització.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: