5 minuts per a la fi del món

Cada cop tenim menys temps per salvar el planeta (o els seus habitants, per ser curosos). El 2011 la humanitat va consumir 1 minut dels 6 que tenia de marge en aquesta cursa contrarellotge. Ahir, el Butlletí de Científics Nuclears, en un acte celebrat a Washington, va donar a conèixer aquesta dada i va escenificar-la públicament amb un gest carregat de simbolisme: avançant les agulles de l’anomenat rellotge de l’apocalipsi o rellotge del judici final (Doomsday Clock, en anglès) de les 23:54 a les 23:55h.

El Butlletí és una publicació científica –ara reconvertida també en pàgina web– sobre seguretat internacional que reuneix prestigiosos especialistes en matèria de desarmament, energia, canvi climàtic i biologia, entre els quals s’hi compten 18 guardonats amb el Premi Nobel.

En l’acte d’ahir, un dels seus membres, Lawrence Krauss, acusava els líders mundials de “manca de voluntat” per modificar les lleis del mercat i en denunciava la “complicitat amb la indústria” i la “inacció” a l’hora d’impulsar les “fonts d’energia segures i sostenibles”.

Actualment, el rellotge de l’apocalipsi és reconegut com a indicador universal per part de la comunitat científica internacional a l’hora d’avaluar la vulnerabilitat de la Terra davant d’una catàstrofe provocada per l’ús de l’energia nuclear, el canvi climàtic o les tecnologies emergents.

Entre les causes que n’han motivat l’avançament en destaquen tres:

– L’accident de la central nuclear de Fukushima del mes de març.

– La manca de compromís internacional per aturar el canvi climàtic evidenciada a la darrera cimera del clima, celebrada a la ciutat sud-africana de Durban el passat octubre.

– La proliferació de l’ús de l’energia nuclear per part de l’Iran, Israel, Corea del Nord, la Xina, el Paquistan o l’Índia, i l’aturada de l’eliminació dels arsenals militars dels Estats Units i Rússia, que compten amb prop de 20.000 míssils amb caps nuclears.

Tot plegat fa que enguany la fi del món estigui un minut més a prop.

The final countdown

El rellotge de l’apocalipsi va ser creat l’any 1947 per científics de la Universitat de Chicago que havien pres part en el Projecte Manhattan, responsable de les bombes atòmiques nord-americanes que es van llançar sobre les ciutats japoneses de Nagasaki i Hiroshima en el decurs de la Segona Guerra Mundial. Els seus impulsors –penedits pels estralls causats i aclaparats pels riscos d’una emergència nuclear a escala mundial- pretenien alertar del perill d’un desastre atòmic irreversible i per aquest motiu van il·lustrar la portada del seu butlletí amb un rellotge que marcava les 23:53h.

Des de llavors, les agulles s’han mogut vint vegades. En el moment de més distensió, la maneta va recular 17 minuts –fins a les 23:43h- coincidint amb la fi de la Guerra Freda, la caiguda del mur de Berlín i la signatura del Tractat START entre els Estats Units i la Unió Soviètica per a la reducció de l’arsenal nuclear, l’any 1991. Per contra, el món es va situar al límit de l’abisme l’any 1953. L’obtenció i l’assaig de la bomba d’hidrogen per part de les dues superpotències va acostar perillosament la busca del rellotge a 2 minuts de la mitjanit.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: