Governs morosos

A aquestes alçades de la pel·lícula, la major part de la ciutadania catalana té clar que el Govern espanyol incompleix sistemàticament i deliberadament els seus compromisos amb Catalunya. Els compromisos polítics i les obligacions econòmiques. Per això, el de l’Estat és un Govern morós.

Aquest menyspreu no és nou, sinó que ve de lluny i hi estem tan avesats que no té pinta de canviar: no es va corregir durant els 23 anys que CiU es va implicar en la governabilitat de l’Estat i va donar suport als pressupostos o als governs de torn a Madrid -la celebrada política de peix al cove de Jordi Pujol-, ni es va redreçar amb la reforma de l’Estatut promoguda pel tripartit, ni sembla que el pacte fiscal preconitzat per Artur Mas sigui cap garantia d’èxit, vistos els precedents i l’actitud del nou executiu del PP.

A Madrid se les saben totes: n’hi ha prou de no transferir aquesta o aquella altra competència, o de no executar determinades inversions i deixar perdre els diners consignats en els pressupostos anuals de l’Estat (la diferència entre la inversió pressupostada i la inversió realment liquidada). Les formes són diverses, però el fons és sempre el mateix: trencar unilateralment els acords pactats bilateralment. D’això se’n diu deslleialtat institucional, i la Generalitat -que segons l’ordenament constitucional espanyol, representa l’administració de l’Estat a Catalunya- n’és la víctima propiciatòria.

La Generalitat també

Fins ara, el Govern de l’Estat era l’únic amb patent de cors a Catalunya, però ara s’hi ha afegit també -i de quina manera!- la Generalitat, que pretén tirar-se a l’esquena les obligacions contretes amb la resta d’institucions del país i, molt especialment, amb el món local.

El Govern de CiU no s’hi ha posat per poc. Amb l’espantall de la crisi econòmica i la manca de recursos públics, la Generalitat negligeix el principi de lleialtat i les possibles responsabilitats jurídiques en què pogués incórrer i es dedica a pagar amb la mateixa moneda que ho fa l’Estat (unilateralment) i a convertir en paper mullat els seus propis actes i els convenis legalment subscrits amb ajuntaments i mancomunitats de municipis.

De moment, als alellencs i alellenques ja ens ha tocat el rebre en tres àmbits:

– En matèria de mobilitat, la Generalitat va anunciar al desembre que deixaria sense efecte la gratuïtat del peatge de la C-32 per als veïns de la població, en determinats supòsits. Aquesta decisió suposa un estalvi anual per a les arques de la Generalitat de prop de 700.000 euros i converteix en paper mullat l’acord adoptat pel mateix Govern el febrer de 2007.

– En matèria de transport públic, la Generalitat ha comunicat a l’Ajuntament que li retira l’ajut que anualment rebia per al sosteniment de les línies de bus urbà. Aquesta decisió suposa un encariment de la factura per al municipi de 25.000 euros anuals i converteix en paper mullat el conveni subscrit entre el Departament de Política Territorial i diversos ajuntaments del Baix Maresme l’any 2006.

– En matèria de turisme i dinamització econòmica, la Generalitat ha comunicat a la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià que no abonarà cap dels quatre imports anuals compromesos per 2011 (95.250€), 2012 (95.000€), 2013 (75.000€) i 2014 (47.000€), amb vistes a garantir el funcionament i la viabilitat del Centre d’Acollida Turística. Aquesta decisió comporta un estalvi global per a la Generalitat de 312.000 euros -que hauran de suplir els municipis si no volen tancar l’equipament- i converteix en paper mullat el conveni signat el 2010 entre el Departament d’Innovació, Universitat i Empresa i els tres ajuntaments.

Així les coses, i a la vista que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) -adscrita a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat- tampoc no pagarà als ajuntaments els 380 milions d’euros que els deu per la gestió de les depuradores durant 2011 i 2012, caldrà veure si la Generalitat compleix el conveni per al reintegrament dels diners avançats per l’Ajuntament en les obres d’ampliació de l’Escola Fabra. Fins a la data i segons el calendari previst, l’Ajuntament n’ha ingressat la meitat.

Per si de cas, creuem el dits.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: