Covards

Aquest és l’adjectiu que millor descriu l’actitud i l’actuació dels regidors dels grups municipals de CiU, Gd’A i PP davant la convocatòria, anit, d’un acte públic al Casal d’Alella per part de l’equip de govern amb l’objectiu d’informar la ciutadania i esvair els dubtes relatius al projecte de construcció i gestió d’un nou equipament cultural a Can Calderó; dubtes de naturalesa essencialment econòmica que s’han desfermat entre una part significativa de la població com a conseqüència de la campanya de recollida de signatures en contra del projecte que promouen aquests darrers dies -als carrers, i casa per casa- les formacions opositores.

Hi eren els set regidors de l’equip de govern (ERC-Sumem per Alella i PSC) encapçalats per l’alcalde, Andreu Francisco, que fou l’encarregat de donar les explicacions oportunes i atendre les preguntes del públic. En canvi, no van gosar posar-hi els peus ni Cristina Xatart, ni Benjamí Izquierdo, ni Vicenç Llorca -tots tres de CiU-, ni Mercè Marzo, ni Josep Bardés -de Gd’A-, ni Javier Berzosa, del PP. Es tractava, a totes llums, d’una nova acció coordinada dels tres partits, que un cop més van optar per defugir el debat ciutadà, quedar-se a casa i, en el seu lloc, infiltrar entre el públic els seus talps habituals. La seva absència no va passar desapercebuda per a ningú, i va merèixer el retret generalitzat dels assistents. Alguns -amb ganes de dir-los-en quatre de fresques- la van qualificar d’indigne i d’impresentable: “Tiren la pedra i amaguen la mà, com sempre”.

N’hi va haver, fins i tot, qui, de bona fe, va intentar comunicar per mòbil en temps real amb els regidors absents, que o bé no van despenjar els telèfons o bé van afirmar que no n’estaven al corrent. Com hem dit, la presència a la sala, estratègicament mesurada, de persones de segona fila vinculades a aquestes candidatures desmenteix aquesta coartada. De fet, el menyspreu de l’oposició expressat a través d’una via tan poc elegant com la del boicot a les sessions informatives de caràcter públic que ha convocat el govern municipal és una constant que ve de lluny: no va donar la cara el 2003 quan ERC+La Garnatxa va informar de la revocació del conveni urbanístic de Rials i no va comparèixer el 2006 per debatre sobre la conveniència de l’obertura d’un establiment d’alimentació a Can Vera (Sorli-Discau) o de la revisió, el 2005, de la implantació urbanística prevista inicialment a Can Calderó.

Campanya d’intoxicació

Com hem expressat a tothom qui ens ho pregunta, La Garnatxa assisteix amb indredulitat a la campanya d’assetjament al govern orquestrada per CiU, Gd’A i PP, ja que es tracta d’una actuació il·legítima des del punt de vista democràtic; demagògica des del punt de vista comunicatiu; intoxicadora des del punt de vista informatiu, i apriorística i inoportuna des del punt de vista del procediment administratiu. I el més important: tota la maniobra és una farsa i constitueix un frau en ella mateixa, ja que en realitat no persegueix -ni pot acomplir- l’objectiu que assegura pretendre. En altres paraules: cap recollida de signatures no impedirà la construcció del nou equipament. De tot plegat en parlarem, més endavant, en un altre post dedicat en exclusiva a analitzar aquesta iniciativa i a desvetllar què s’hi amaga al darrere.

Tal com va quedar palès ahir, seran tres factors els que condicionaran la viabilitat o no del projecte: el compliment estricte de la legalitat urbanística, la suficiència de les fonts de finançament i el sentit comú de l’equip de govern.

La decisió final, el 2013

Segons l’alcalde, la conjunció de totes aquestes variables no serà possible, en cap cas, abans de 2013. Des de la perspectiva urbanística, abans d’iniciar les obres caldria adequar-ne el planejament mitjançant un Pla Especial o l’aprovació definitiva del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que en aquests moments es troba en camí de l’aprovació provisional. I des del punt de vista financer, el govern vol donar-se un any de marge per garantir la veracitat de les obligacions adquirides per la Generalitat, que té atorgada una subvenció de 717.000 euros per aquesta finalitat i que encara ha de completar el retorn a l’Ajuntament de la meitat de l’import -1,5 milions d’euros- destinat a l’ampliació de l’escola Fabra del Bosquet. “Serà llavors -va dir Francisco- quan prendrem la decisió que pertoqui. Mentrestant, no farem res que pugui comprometre la capacitat econòmica del municipi”.

No va ser aquest l’únic anunci: “L’estudi econòmic xifra el cost del projecte, claus en mà, en 7,3 milions d’euros; però estem convençuts que pot fer-se per 6 milions. Si n’ha de costar més, no el tirarem endavant”.

Aquests compromisos van tranquil·litzar les persones que demanaven prudència -“me’n vaig de la reunió alleugerida. Reconec que m’agrada el projecte però he recollit signatures perquè creia que ara, èticament, no tocava”-, si bé el públic estava format, majoritàriament, per persones favorables a la consecució del projecte -“és una demanda històrica del municipi”- que rebutjaven “el discurs de la por” dels grups de l’oposició i que van voler deixar clar el nivell competencial de les diverses administracions així com l’origen i finalitat diferent dels recursos públics: “Desgraciadament, que el Casal no es faci no impedirà que la Generalitat apliqui més retallades en Sanitat o en Educació. Per tant, volem que es faci”.

Van ser diverses les persones que, per espai de dues hores i enmig d’un clima serè i constructiu, van fer ús de la paraula per interaccionar amb l’alcalde i proposar, fins i tot, algunes contribucions a tenir en compte -relacionades, per exemple, amb la creació d’activitat i llocs de treball al voltant del nou equipament- que Francisco es va comprometre a perfeccionar en les properes fases del procediment.

La intervenció més aplaudida fou la de Joaquim Godàs, que va reconèixer tenir “el cor dividit” per la situació actual de crisi però que “davant l’exemple d’aquests darrers 8 anys pel que fa a l’amortització del deute heretat el 2003 i el salt qualitatiu que s’ha fet en matèria d’equipaments amb la construcció de la piscina o de la llar d’infants crec que s’ha de donar un vot de confiança al govern, perquè si no ho fa aquest Ajuntament no ho farà cap altre”.

La convocatòria, tard i malament

A diferència d’anteriors convocatòries, aquesta vegada l’auditori va fer figa i amb prou feines es van ocupar una vuitantena de cadires. L’endarreriment en la distribució de la convocatòria a les bústies particulars en té la culpa. Tot i que els responsables municipals afirmen que van lliurar el material a l’empresa encarregada de fer-ne el repartiment el passat dia 7, el cas és que no fou fins dilluns, dia 12, quan efectivament es va iniciar, de manera que molts veïnats no el van rebre amb antelació suficient.

Però hi ha altres raons que hi poden haver contribuït i que no poden passar desapercebudes, com ara el fet que el butlletí municipal del mes de desembre –El Full, núm. 279– no es faci ressò de l’acte i que sigui, incomprensiblement, l’òrgan d’expressió de la secció local d’ERC -L’Esquerra informa- l’únic mitjà que l’anuncia en nom de l’Ajuntament. És evident, en aquest punt, que Andreu Francisco no ha estat fi ni rigorós com a responsable de la regidoria de Comunicació. Per acció o per omissió, Francisco ha transmès la sensació d’haver actuat de manera barroera i partidista; la qual cosa mereix una explicació i rectificació públiques. I tot plegat sense perdre de vista que molt probablement el principal perjudicat per aquesta mala praxis hagi estat ell mateix, ja que la seva exposició en l’acte del Casal va ser clarificadora en molts sentits i, de ben segur, el seu efecte balsàmic sobre l’opinió pública s’hauria multiplicat com més nombrosa hagués estat la concurrència.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: