Frau democràtic i dissonància cognitiva

La setmana passada va tenir lloc una nova edició de les Jornades Francesc Ferrer i Guàrdia d’Innovació Educativa, que enguany duien per títol Educació i món digital: com aprenem avui? La conferència inaugural va córrer a càrrec de Dolors Reig, psicòloga social i professora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Entre d’altres coses, Reig va parlar de la dissonància cognitiva – la percepció d’incompatibilitat de dues cognicions simultànies- aplicada al context socioeconòmic de crisi actual. I ho va fer per explicar l’allunyament cada cop més gran que es produeix entre una part de la societat i el sistema de representació democràtica a través dels partits polítics. El distanciament seria major entre els joves i estaria en l’arrel de moviments com el 15-M i Occupy Wall Street. La causa és clara i està relacionada no tan sols amb la dissonància perceptiva entre allò que diuen els polítics i allò que realment acaben fent, sinó també, i sobretot, en la impossibilitat de participar i d’incidir directament en la presa de decisions. Els joves gaudeixen de les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació), de les TAC (Tecnologies de l’Aprenentatge i el Coneixement), i són especialment destres en l’ús de les xarxes socials. Facebook, Twitter i companyia els proporcionen una capacitat d’interacció constant i ilimitada; són instruments d’empoderament i participació que tenen incorporades a la seva vida quotidiana i que topen amb l’encarcarament del sistema representatiu.

La compareixença d’ahir del president de la Generalitat, Artur Mas, per anunciar noves retallades i l’augment de preus públics i d’altres impostos indirectes crea més dissonància en la percepció que tenim com a ciutadans quan veiem com se segueixen socialitzant els sacrificis mentre es protegeixen les grans fortunes i el sistema de bancari. El moment escollit per fer-ho públic -l’endemà de les eleccions, com aquell qui diu- també genera dissonància i permet d’afirmar, clar i català, que s’ha comès frau democràtic.

Però també demostra una altra cosa: la miopia d’alguns dels seus votants.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: