La Garnatxa denuncia al Síndic de Greuges la venda de Cal Doctor

Ahir, dia 21 de novembre, coincidint amb la finalització del termini per a la presentació d’ofertes relacionades amb el procediment per a la comercialització de la promoció d’habitatge social de lloguer de Cal Doctor, en el municipi d’Alella, que duu a terme el Departament de Territori i Sostenibilitat a través de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), el col·lectiu ecologista La Garnatxa va presentar una queixa formal al Síndic de Greuges per denunciar-ne l’alienació d’un bé públic i perquè investigui la concordança a dret i als principis rectors de l’activitat de qualsevol administració pública.

Aquesta queixa es fonamenta en els següents motius:

1) Venda de patrimoni públic destinat a l’accés a l’habitatge en règim de lloguer:

Amb la cessió gratuïta del sòl a la Generalitat, l’Ajuntament d’Alella pretenia establir un parc públic d’habitatge de lloguer econòmic temporal in perpetuum. Per tant, l’Incasòl no pot modificar aquesta finalitat de manera unilateral sense tenir en compte la voluntat municipal.

2) Desadscripció del patrimoni públic per part de l’Incasòl amb arbitrarietat i contrarietat a l’acord establert entre aquest i l’Ajuntament d’Alella.

Utilitzar el parc públic d’habitatge de lloguer -establert per resoldre unes necessitats locals concretes i determinades- per tal d’obtenir liquiditat com a empresa pública, ignorant les repercussions que pot tenir sobre l’àmbit local, és una tergiversació i una deformació de la finalitat de la normativa urbanística. No es pot dur a terme una transmissió de patrimoni públic de manera aïllada i arbitrària per finalitats que li són impròpies i, en tot cas, llunyanes a les necessitats locals.

3) Contrarietat a l’interès general i al dret d’accés a l’habitatge en predominar interessos econòmics per sobre de les funcions pròpies de l’Incasòl.

L’Ajuntament d’Alella va cedir els terrenys a l’Incasòl amb finalitat utilitarista: perquè actués com a promotor i com a dipositari d’un bé patrimonial públic. L’Ajuntament va descartar altres opcions que, bo i reportar-li ingressos immediats, no podien garantir la titularitat pública del bé. Per tant, l’Ajuntament va obrar de bona fe en favor de la consecució d’un objectiu superior fonamentat en el principi de confiança mútua entre les dues parts. En canvi, l’Incasòl podria incórrer en una desviació de poder, ja que intentaria obtenir un lucre allí on l’administració local determinava una necessitat pública per als seus veïns.

4) Contrarietat amb el dret a una bona administració i als principis generals de l’actuació de l’administració.

S’ha produït un trencament dels principis generals de lleialtat institucional i confiança legítima, ja que s’han prioritzat els interessos de l’Incasòl com a empresa i s’han ignorat les conseqüències que comporta la venda del parc públic d’habitatge de lloguer per al municipi i els veïns d’Alella. A més, s’ha produït una vulneració de l’interès general per part d’aquell que hauria de ser garant del patrimoni públic, que ha aplicat les regles legals amb resultat de manifesta contrarietat a la voluntat original recollida en els convenis signats en data 20 de maig de 2005 i 5 d’abril de 2006.

Reunió amb els llogaters

També ahir al vespre el Consell Municipal de l’Habitatge Social va convocar a la sala de plens els llogaters dels pisos de Cal Doctor per explicar-los la situació. En el decurs de la trobada, l’alcalde, Andreu Francisco, va informar els assistents del resultat de la reunió que van mantenir, el passat dia 18, els batlles d’Alella, El Masnou i Teià amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder. Els alcaldes van sol·licitar la retirada del procediment de comercialització dels habitatges, i el conseller va demanar-los “temps” per valorar-ho.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: