La fiscalitat ambiental, intacta

El darrer dijous de mes és dia de ple. I el ple d’octubre és sinònim d’ordenances fiscals. El del dia 28 d’octubre era, en bona mesura, la primera prova de foc en matèria econòmica per al govern d’ERC-Sumem per Alella; l’avantsala del ple de pressupostos de desembre.

Altre cop, l’oposició va fer pinya. En aquesta ocasió, CiU i Gd’A es van lliurar als braços -i l’oratòria- del PP. El seu regidor, Javier Berzosa, va fer de portaveu de tots ells i va acusar l’alcalde d’haver mentit els electors:

– “Vostè va prometre durant la campanya que no apujaria els impostos”.

Andreu Francisco ho va negar:

– “Vaig dir que no augmentaria la pressió fiscal, que és una cosa molt diferent; i ho he complert”.

Tècnicament és cert: La majoria de taxes i impostos municipals romanen congelats des de 2005. L’únic tribut que s’incrementa de cara a 2012 és l’Impost sobre Béns Immobles (IBI). Ho farà el 2%, un percentatge que se situa per sota de l’evolució de l’Índex de Preus al Consum (IPC), que a Catalunya era al setembre del 3,2% interanual.

Amb l’actualització de l’IBI, l’Ajuntament espera recaptar 100.000 euros més, que compensaran parcialment els 400.000 euros que deixarà d’ingressar com a conseqüència de la davallada en les transferències procedents de l’Estat i la Generalitat. Amb aquest rerefons, Francisco va anunciar que l’any vinent el govern haurà de reduir la despesa ordinària, com a mínim, en la proporció equivalent a aquest diferencial (300.000 euros); però va recalcar que l’augment de l’IBI és crucial per “seguir prestant un bon nivell de serveis al poble”.

Per contra, l’oposició es va mostrar partidària de “no tocar” l’IBI; la qual cosa obligaria a esmolar encara més les tisores i a efectuar, pel cap baix, un ajust de 500.000 euros.

50% de descompte

La tardor de 2004, La Garnatxa va impulsar la introducció de criteris ambientals en les taxes i impostos municipals. L’ambientalització fiscal va ser especialment significativa en matèria de residus, a les envistes de l’entrada en funcionament de la recollida de la fracció orgànica.

Des de llavors, i sota la premissa de ‘qui contamina paga’,  l’Ajuntament d’Alella ha ofert un sistema de bonificacions que ha incentivat els bons hàbits ambientals per part de la ciutadania. Cada any, més de 1.300 famílies s’acullen a algun o tots dels supòsits previstos, amb un estalvi que pot arribar al 50% de la taxa. A aquest descompte s’hi afegeix, a més, la devolució del cànon de retorn: que el 2012 serà de 16 euros addicionals de rebaixa.

Al seu programa electoral, ERC-Sumem per Alella es comprometria a “mantenir la política de bonificacions als ciutadans que gestionen els residus”. I ens en felicitem, ja que el sistema implantat s’ha demostrat efectiu. La generació de residus s’ha estancat en termes absoluts tot i l’augment de població (6.389 tones el 2004 i 6.380 el 2010) i s’ha reduït en termes relatius (de 723 a 667 kg per habitant i any), i l’índex de reciclatge s’ha incrementat del 16% el 2004 al 33% el 2010.

Molt soroll per a no res

En aquest sentit, el govern va rebutjar una proposta dels grups de l’oposició per introduir bonificacions suplementàries per a les famílies nombroses.

L’alcalde va destacar que la taxa grava la generació de residus i que com més nombrosa és una unitat familiar més gran és el volum que aquesta en genera, i va recordar que “ja hi ha prou incentius: La taxa més cara és de 250 euros i la més barata, de 55. Si s’acullen a tots els supòsits, la més cara queda reduïda a 109 euros i la més econòmica a 11,5”.

La proposta de l’oposició s’inscrivia en un paquet de mesures extraordinàries per incorporar a les ordenances. Comptat i debatut, el paquet contenia tres tipus d’iniciatives: les que eren inaplicables -ja que la llei d’hisendes locals no les contempla-, les que ja eren vigents -la qual cosa va palesar el desconeixement dels proposants- i les que no suposaven cap canvi o avanç ressenyable. Com a exemple, CiU, Gd’A i PP plantejaven rebaixar del 0,70 al 0,66 el coeficient de l’IBI dels béns de naturalesa rústega. Andreu Francisco va agrair-los irònicament el gest, ja que a la pràctica representava un estalvi global que ratlla el ridícul: 382 euros.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: